SLAK stopla export ošípaných zo západu Slovenska

Ošípané vo viacerých slovenských chovoch prerastajú, chovatelia majú problém s odbytom. Z Nitrianskeho, Trnavského a Bratislavského kraja sa totiž za hranice vyvážať nemôže. Bránia tomu opatrenia proti šíreniu slintačky a krívačky. Práve na západe Slovenska je v chovoch najviac ošípaných.
Asi 650 ošípaných mesačne vychovajú v Rastislaviciach, kde ich porazia na vlastnom bitúnku. Ten bežne prijímal objednávky na zabíjačky od jednotlivcov a spracúval zvieratá aj z iných chovov. Tie sa tam teraz nedostanú.
“Zabíjame stále len svoje, lebo sa bojíme. Veľa družstiev mi volá, prerastajú im svine, koterce sú prehustené, čiže automaticky trpí aj zviera. Nevedia to zabiť, musia to zbytočne kŕmiť,“ konštatoval chovateľ ošípaných v Rastislaviciach František Uhliarik.
“Keby nám len trošku pomohli slovenskí spracovatelia. Keby prestali dovážať zo zahraničia, aby si kľudne bez obáv kupovali slovenské stopercentne zdravé mäso zo stopercentne zdravých ošípaných, to by bolo pekným gestom,“ uznal predseda Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných František Valášek.
“Nevidím žiaden problém, prečo by bitúnok mal mať nejaký problém tieto zvieratá zobrať, ale je to na úrovni dodávateľsko-odberateľských vzťahov,“ povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý.
Trh má svoje limity
Bitúnky tvrdia, že spracúvajú prednostne slovenské ošípané, trh má však svoje limity. “Pri chovateľoch, ktorí dlhodobo vyvážajú ošípané do zahraničia a neumiestňujú ich aspoň čiastočne aj na slovenský trh, nastáva situácia, že trh sa zo dňa na deň nenafúkne. Nie je možné zo dňa na deň im vyhovieť,“ upozornila výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
“Vzniknutá situácia a možné riešenia sú predmetom ďalšieho hodnotenia,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Daničová.
Okrem chovateľov majú problémy s umiestnením produktov na trh čiastočne aj spracovatelia mäsa. Od výskytu nákazy sa totiž pred našimi výrobkami uzatvoril český trh, kam mali pred Veľkou nocou smerovať tony mäsových výrobkov od nás.
Uvoľnenie nastalo od utorkovej (15. 4.) polnoci, hoci len čiastočne. “Česká republika povolila umiestniť na trh iba mäsové výrobky, ktoré boli vyrobené pred 20. marcom, čo však úplne nekorešponduje so situáciou, ktorá tu je, pretože väčšina mäsových výrobkov je vyrobená zo suroviny, ktorá nepochádza zo Slovenska,“ dodala Forrai.
Podľa producentov tak ide o bránenie voľnému pohybu tovarov, chcú aby to prešetrila Európska komisia.
Zdroj: STVR.SK