Menu

SLAK predstavuje pre slovenský agrosektor veľkú hrozbu. Teraz je prioritou zastaviť šírenie nákazy

SLAK predstavuje pre slovenský agrosektor veľkú hrozbu. Teraz je prioritou zastaviť šírenie nákazy

Na Slovensku boli potvrdené prípady slintačky a krívačky. Do akej miery je situácia v živočíšnej výrobe vážna?

Situácia je veľmi vážna, čo napokon potvrdila aj vláda vyhlásením mimoriadneho stavu. Málokto z chovateľov bol na takýto scenár pripravený, aj keď treba povedať, že chovatelia ošípaných sú v tomto ohľade aktuálne v lepšej pozícii, keďže už dlhé obdobie robia opatrenia na ochranu svojich chovov pred Africkým morom ošípaných (AMO). Systém opatrení, ktorý je zavedený na farmách na ochranu pred AMO, je taktiež účinný voči prenosu slintačky a krívačky (SLAK).

Hrozbu šírenia SLAK nemožno podceniť. Na aké úlohy je teraz pre chovateľov najdôležitejšie sa sústrediť?

Kľúčové je teraz sa sústrediť na opatrenia biologickej bezpečnosti, tzv. biosecurity opatrenia na svojich farmách. Tiež je dôležité sa sústrediť na všetky chovy v danej lokalite, čo znamená, že sa to netýka len jedného poľnohospodára, ktorý má robiť opatrenia vo svojom chove, kde bola potvrdená nákaza, ale týka sa to všetkých chovateľov hospodárskych zvierat v SR vnímavých na SLAK. Bavíme sa tu aj o registrácii a evidencii súčasných nelegálnych chovov, resp. o odstránení nelegálnych chovov, pretože aktuálne nelegálne chovy sú najrizikovejšou cestou prenosu infekcie. V prípade podozrenia na ochorenie okamžite toto podozrenie hlásiť na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS). Dôležité je počúvať pokyny ŠVPS a nespochybňovať tieto opatrenia. Musíme aktívne pracovať na tom, aby sme sa čím skôr dostali do fázy normálneho fungovania sektora. Výhľadovo je pritom nutné popracovať na podrobnej evidencii všetkých chovov, vrátane drobnochovov, aby všetci vedeli, kde zvieratá sú a keď sa niečo deje, aby každý dostal informácie včas a vedel, čo má robiť. To je alfa omega, na ktorej dôležitosť v Slovenskej asociácii chovateľov ošípaných (SACHO) dlhodobo upozorňujeme.

Ochorenie zastavilo aj obchod so zvieratami, resp. ich produktmi.

Treba si uvedomiť, že na preukazovanie ďalšieho šírenia ochorenia, resp. zastabilizovanie nákazy je potrebný čas. Ochorenie má vždy inkubačnú dobu. Ak sa rozšíri ochorenie v ďalšom chove, tak je kritických nasledujúcich 15 dní a ďalších 2 x 15 dní. Ak sa do tohto obdobia neobjaví ďalší postihnutý chov, bude to pozitívny signál, že sa posúvame dobrým smerom. No vo všeobecnosti sa momentálne nedá predvídať, čo bude zajtra. Treba sa pozerať na časové obdobie nasledujúcich 15 dní a na to, či nám budú alebo nebudú pribúdať postihnuté chovy. Opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia vychádzajú z európskej legislatívy a rozhodnutiach hlavného veterinára, ktorý zodpovedá za nastavenie stratégie zastavenia šírenia SLAK. Nám chovateľom zostáva len plniť zodpovedne tieto opatrenia, ktoré nám nariadi veterinárna správa.

Do úvahy pripadajú ďalšie opatrenia ako zákaz pripúšťania prasníc, vakcinácia jatočných ošípaných, ktoré ale potom môžu ísť na zabitie a do kafilérky. Aktuálne sa predávajú ošípané na slovenské bitúnky. Problémom je, že z reštrikčnej zóny žiadny bitúnok nechce nakupovať. Pritom zvieratá sú zdravé a spracovatelia stále kupujú zahraničné mäso, napriek tomu, že slovenská cena je aktuálne nižšia ako tá nemecká. Tu chceme apelovať na slovenské bitúnky a spracovateľský priemysel, aby kupovali slovenské bravčové. V tejto neľahkej situácii chceme zároveň zdôrazniť, že podľa aktuálnych údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) ani jeden registrovaný chov ošípaných nie je pozitívny na SLAK. To znamená, že neexistujú žiadne prekážky pre nákup slovenských ošípaných. Nie je dôvod, aby bitúnky siahali po dovoze zo zahraničia – slovenské zvieratá sú zdravé a pripravené na spracovanie.

Bitúnky, spracovatelia, reťazce - vy máte v rukách kľúč k zmene. Podajme si ruky a vráťme slovenskému bravčovému mäsu miesto, ktoré si zaslúži – v našich bitúnkoch, obchodoch a najmä na našich tanieroch.

 

Celý rozhovor si môžete už čoskoro prečítať v AGROMAGAZÍne 4/2025 na s.20-22.

Zdroj: AGROBIZNIS